Annonce

Annonce

Klummebillede

Bare siden 2015 er markedet for økologi mere end fordoblet, og det er mere end tredoblet siden 2010. Foto: ØL

Økologien spiller stadig en afgørende rolle for fremtidens fødevaresystem

MARKEDSKLUMME: Set på den lange bane er den økologiske afsætning særdeles sund og vital, men set på den korte bane bokser markedet lige nu med en række generende ”influenza-symptomer”.

Her halvvejs gennem 2022 er det oplagt at gøre status på udviklingen i det økologiske salg. Går det godt, eller går det skidt? Svaret er nok ja til begge dele, for det afhænger helt af det perspektiv og den horisont, vi lægger for dagen.

De markedsforhold, som vi aktuelt oplever, er langt mere ustabile, end de har været i mange år. Og det påvirker naturligvis markedet - også det økologiske marked.

Generelt siger langt de fleste af vores kontakter i markedet, at den nuværende turbulens giver ekstraordinære udfordringer. Og for mange er dette også ensbetydende med en opbremsning i den økologiske salgsvækst. Men vi får også meldinger om aktører, der lige nu har markant fremgang i deres økologiske afsætning.

Overordnet set er vores vurdering, at økologiafsætningen i 2022 (akkurat som i 2021) vil være kendetegnet ved konsolidering og svage fald i udvalgte kategorier. Hvilket står i stærk kontrast til de tocifrede vækstrater, vi så i en årrække før den nuværende afmatning. 

Så er det begyndelsen til enden på økologien?

Ingenlunde. Akkurat som de store, førende aktieindekser kan vise endog særdeles drastiske fald over kortere perioder, så er den langsigtede, mangeårige udvikling utvetydig: markant vækst.

Sådan er det også med økologien. Med de lange briller på er billedet klart: økologien har historisk vokset markant, og vil også gøre det fremadrettet. Det vil den, fordi det giver mening for både den enkelte forbruger og for samfundet som helhed, når vi skal i mål med de klimamæssige udfordringer og de problematikker, der ligger i hele omstillingen til et mere grønt og bæredygtigt fødevaresystem.

Bare siden 2015 er markedet for økologi mere end fordoblet, og det er mere end tredoblet siden 2010. Og der er endnu enorme landvindinger for økologien at erobre både i produktionen og i forbruget. Derfor vil økologien også langsigtet vokse til et markant højere niveau end i dag. Det er rart at vide.

Men det ændrer jo ikke ved, at de udfordringer, der lige nu kendetegner det økologiske marked, gør særdeles ondt på en række aktører. Naturligvis forstærket af det forhold, at både udbud og efterspørgsel er udfordret. Udbuddet pga. forsyningsproblemer, øgede energiomkostninger, eskalerende råvarepriser og rentestigninger. Efterspørgslen i det omfang at nogle forbrugere grundet inflationen ændrer indkøbsadfærd og skifter til enten billigere økologiske varer eller ikke-økologiske varer. Denne dobbelte problemstilling kan for nogle markedsaktører være ikke bare smertefuld men også fatal.

Så set på den lange bane er den økologiske afsætning særdeles sund og vital, men set på den korte bane bokser markedet lige nu med en række generende ”influenza-symptomer”. For nogle aktører en mild af slagsen, for andre aktører en virkelig hård og alvorlig tid. Og så er der heldigvis også de aktører, der helt slipper for at blive ramt, og som bare buldrer videre med markant vækst i deres økologiske afsætning.

I Økologisk Landsforenings markedsafdeling holder vi et skarpt øje med den aktuelle situation, men vi ser også fremad. For der kommer en tid efter krisen. Forbrugerne og samfundet har ikke glemt, at der er en kritisk opgave at løse, selvom mange ser sig nødsaget til at downtrade eller omprioritere for en kort periode. Vi ser en klar tendens i at økologiens værdier og de produkter, der skabes herfra, kommer til at spille en endnu mere fremtrædende rolle i en nær fremtid.

Flere artikler fra samme sektion

Bælgfrugternes utopia ligger i Holstebro

På Cafe Utopia i Holstebro æder bælgfrugterne sig mere og mere ind på menukortet og ind i dagligdagen for de 30 ansatte, hvoraf de fleste er psykisk sårbare. Her balancerer kokken og ildsjælen Mette Nygaard Nielsen med udviklingen af sunde og klimavenlige retter tilberedt helt fra bunden, som også de sårbare medarbejdere kan håndtere. Og bælgfrugterne kan faktisk hjælpe til at give enkle og overskuelige anretninger.

28-03-2024 8 minutter

Miljøstyrelsen finder pesticidrester fra konventionel kartoffeldyrkning i grundvandet

Miljøstyrelsen har i prøver fra sidste år fundet stoffet DMSA i grundvandet. DTU kan ikke udelukke, at midlet skader arveanlægget og har nævnt, at der ikke findes data til en egentlig risikovurdering for sundhed.

20-03-2024 2 minutter Pesticider

Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening anker greenwashing-dom mod Danish Crown til Højesteret

Dansk Vegetarisk Forening og Klimabevægelsen mener, at afgørelsen i Vestre Landsret om Danish Crowns markedsføring af "klimakontrollerede" grise efterlader for mange spørgsmål om, hvor grænsen går, når virksomheder markedsfører sig som grønne.

20-03-2024 4 minutter Forbrug,   Klima,   Grise